Kako preprečimo vraščanje dlak?

Vraščene dlake lahko močno pokvarijo videz kože – še posebej, če se tik pred odhodom na morje pojavijo na bikini predelu ali če se pojavijo na obrazu. Vraščanje dlak namreč ni le težava žensk, temveč tudi moških, še posebej neprijetno pa je, če se začne vraščena dlaka gnojiti.

Dlake se začnejo vraščati, ko rastejo pod napačnim kotom ali pa ko ne uspejo izrasti nad površino kože. Ker je ne morejo predreti in rasti navzven, začnejo rasti navznoter, proti dlačnemu foliklu. Večinoma so vraščene dlake neprijetne na pogled, lahko pa so tudi sila boleče. Telo namreč vraščeno dlako obravnava kot nekakšen tujek, tako kot na primer trn ali bodico. Na mestu vraščene dlake se lahko pojavi vnetna reakcija, ki vključuje rdečico, srbečico, skelenje oziroma bolečino ter oteklino.

 

Če se želite izogniti nadležnemu vraščanju dlak, morate upoštevati nekaj preprostih nasvetov:

S kože redno odstranjujte odmrle celice (piling)

Dlake se lahko vrastejo pod površino kože, ker je na njej preveč odpadnih snovi in odmrlih celic. Temu se lahko poskusite izogniti z uporabo pilinga, ki odstrani odmrle poroženele celice kože in s tem oviro, ki potiska izraščajoče dlačice v napačno smer. Privoščite si ga dvakrat tedensko, a bodite nežni in z drgnjenjem ne pretiravajte, da povrhnjice kože ne poškodujete.

Kožo pred britjem omehčajte

Če na problematične dele telesa, kjer ste morda kdaj že imeli preglavice z vraščanjem dlak ali pa vas preprosto skrbi, da bi jih imeli, položite vroče obkladke, se dlake toliko zmehčajo, da jih z britvico lažje odstranite. Enak učinek dosežete, če se brijete po tuširanju z dovolj toplo vodo, ali če uporabite pene in gele za britje, ki učinkovito mehčajo dlake.

Pri tem pazite, da jih pred britjem nekaj časa pustite učinkovati na koži. Pri britju zelo trdih, ščetinastih dlačic se namreč lahko zgodi, da jih potegnete ravno v nasprotno smer rastišča, zaradi česar se začnejo napačno izraščati in se vraščati. Pri dovolj zmehčanih in voljnih dlakah pa so možnosti za to precej manjše.

Britvice naj bodo dovolj ostre in neoporečne

Tudi če uporabite topa rezila, ki dlake vlečejo v vse mogoče smeri, lahko dlačice potegnete ravno v nasprotno stran rastišča. S tem se poveča možnost, da začnejo dlake že pod kožo rasti v napačno smer in se posledično vraščajo. Zato poskrbite, da bo rezilo vaše britvice vedno dovolj ostro oz. da ga boste dovolj pogosto menjali.

Brijte se v smeri rasti dlak in ne v nasprotni smeri. V tem primeru Nadaljuj z branjem…