Zaradi narave svojega dela si le redko lahko privoščita, da pozabita na depilacijo, zato sta se odločili za trajnejšo obliko odstranitve nadležnih dlačic, za depilacijo z IPL svetlobo. Taro smo pospremili na prvi tretma, Katja pa je po devetih ponovitvah zadovoljna, ker dlačic skoraj nima več.

Depilacija, ki sta jo izbrali voditeljici Tara in Katja

Depilacija

Taro smo pospremili na prvi tretma. Ker ga je treba nekaj krat ponoviti, je sedaj najboljši čas za začetek, če želimo biti do poletja brez dlačic. (Foto: Aljoša Kravanja)

"Če sem želela povsem gladke noge, sem se prej brila dva do trikrat na teden, zdaj pa se mogoče enkrat na mesec ali enkrat na mesec in pol, ker so se tako zredčile dlačice, da je prav neverjetno," pove o svoji izkušnji z IPL depilacijo voditeljica vremenskih napovedi na POP TV, Katja Jevšek"Točno dve leti nazaj sem bila prvič in po dveh letih jaz skoraj nimam več dlak. Tiste, ki so, so pa svetle." Prvo leto je salon Nomasvello obiskala sedemkrat, naslednje leto še dvakrat.

Depilacija

S takšnim aparatom, ki oddaja točno določeno vrsto svetlobe, se opravlja IPL depilacija, ki odstrani od 80 do 90 odstotkov dlačic. (Foto: Aljoša Kravanja)

Odstrani od 80 do 90 odstotkov dlačic

Pohvale je slišala njena sodelavka, voditeljica POP IN-a Tara Zupančič. V videoprispevku si lahko ogledate, kako je bilo, ko smo jo pospremili na prvi tretma. Nadležne dlačice si bo dala odstraniti na nogah. Če bo zadovoljna, namerava nadaljevati z občutljivejšima predeloma, z bikinijem in podpazduhami. "Mislim, da mi ni treba razlagati, zakaj se ženske odločimo za takšne tretmaje, ker imamo po moje vse dosti tega vsakodnevnega urejanja," se nasmeje, medtem ko ob zadnjih besedah naredi gib z britvico. Po IPL depilaciji bi ta morala večino časa stati pozabljena nekje na dnu omare, saj odstrani od 80 do 90 odstotkov dlačic.

Dlačice uniči posebna vrsta svetlobe – intenzivna pulzirajoča svetloba, ki reagira s pigmentom dlačic. "Ta svetloba se v dlačici pretvori v toploto," razlaga Daša Baloh iz salona Nomasvello. "Toplota odpotuje vse do mešička, kjer vpliva na celice, ki dlačico proizvajajo." Te celice uniči tako, da dlačica ne zraste nazaj. Se pa lahko po določenem času te celice obnovijo in se dlačica spet prikaže. Vendar je to mogoče preprečiti z obnovitvenimi tretmaji, ki se jih opravi enkrat ali dvakrat na leto. Pa tudi dlačica, ki zraste nazaj, ni več enako moteča – je svetlejša, mehkejša, tanjša.

Depilacija

Da bi se znebili od 80 do 90 odstotkov dlačic, je treba postopek večkrat ponoviti. V povprečju je pri ženskah potrebnih od šest do deset tretmajev, pri moških od osem do dvanajst. (Foto: Aljoša Kravanja)

Depilacija

Daša Baloh: Z IPL depilacijo lahko kožo ohranjamo brez dlačic tako, da enkrat do dvakrat na leto opravimo obnovitveni tretma. Nekateri ga lahko opravljajo tudi redkeje. (Foto: Aljoša Kravanja)

Razlika se pozna po prvem obisku

Približno dva tedna kasneje dlačice, ki so bile v času depilacije v fazi rasti, izpadejo. "Nazaj jih ne zraste nekje od 30 do 40 odstotkov," pove Daša. "Torej so že po prvem tretmaju dlačice razredčene, tanjše, mehkejše." Vse dlačice ne rastejo naenkrat in tudi vse celice, ki dlačice proizvajajo, se ne uničijo takoj, zato je treba IPL postopek večkrat ponoviti. Število ponovitev se razlikuje od posameznika do posameznika, od njegove starosti, gostote in barve dlačic, tudi hormonskega in zdravstvenega stanja. "Vendar je v povprečju pri ženskah potrebnih med šest in deset tretmajev, pri moških med osem in dvanajst." Ker je treba postopek večkrat ponoviti, je ravno sedaj najprimernejši čas za prvi obisk. Na začetku je treba nazaj v salon čez pet tednov, ta razmik se nato podaljšuje.

V primerjavi z drugo obliko trajne depilacije – laserjem, je IPL depilacijo mogoče opraviti pri več ljudeh. "Uporabljamo širši spekter valovnih dolžin, zato je primeren za več tipov kože in več barv dlačic." Majhen odstotek ljudi IPL svetlobe ne prenaša dobro, zato to najprej s testom preverijo. 

Katja Jevšek

Za IPL depilacijo se je pred dvema letoma odločila tudi Katja Jevšek, ki je z rezultatom zadovoljna, saj pravi, da je danes skoraj brez dlak. (Foto: Aljoša Kravanja)

Postopek ni boleč

"Malo me je bilo strah," nam je povedala na koncu Tara, "ampak tako malo mogoče pošpika, drugače ni nič posebnega." Na dan tretmaja se je treba izogniti savni, jacuzziju, bazenu in intenzivni vadbi. Dva dneva prej in kasneje pa soncu. Takoj po depilaciji ni dobro poseči po kakšni težki parfumirani kremi. Takšna depilacija ni rešitev le, če bi radi prihranili nekaj časa, ampak tudi, če vas mučijo vraščene dlake ali je vaša koža zaradi nenehne uporabe britvice in voska poškodovana.